Let’s get visual in de jeugdzorg

De online workshopreeks Let’s get visual in de jeugdzorg laat je een duik nemen in de wereld van visual thinking en tekenen. Tijdens deze reeks van 4 online live sessies van 1 uur (plus een Q&A na elke sessie) leer je hoe jij met visueel denken en tekenen meer IMPACT en plezier hebt in je werk in de jeugdzorg.

Visueel denken en tekenen zijn twee krachtige instrumenten die jou meer IMPACT in je werk kunnen geven. Als je visualiseert, stel je scherp en breng je dingen tot hun kern. Daarmee kun je effectiever communiceren met jeugdigen, hun ouders of begeleiders. Door zelf te tekenen kun je je werk met meer plezier en eigenheid doen.


Interesse?

Train jouw visuele vaardigheden in een online workshopreeks van 4 * 1 uur + Q&A. Het tarief voor de workshopreeks bedraagt EUR 197,- per deelnemer, exclusief B.T.W.

  • 4 workshops van 1 uur + 4 Q&A’s
  • tekenmaterialen (thuisgestuurd)
  • digitale hand-outs
  • toegang tot online omgeving met visuele bronnen en tips

Data en inschrijven

Je kunt kiezen voor de workshop in 4 online sessies via Teams. Als je deze workshop voor een team of voor je organisatie wil afnemen, neem dan contact met ons op.

Inschrijven via Jeugdzorgleert

Je kunt je ook aanmelden via Jeugdzorgleert.nl – dan gaat de factuur rechtstreeks naar je eigen organisatie. Zoek “Letsgetvisual” op Jeugdzorgleert.nl.


Online workshopreeks maart 2021

De workshopreeks in januari vindt plaats op de woensdagochtenden van 9 tot 10:15 uur. Aansluitend aan elke online live sessie is er de mogelijkheid om vragen te stellen. We raden je aan om in de tijd tussen de workshops wat ruimte in je agenda te plannen voor het oefenen / huiswerk maken.

  • Sessie 1 – Woensdag 3 maart 2021 van 9 tot 10:15 uur ’s morgens
  • Sessie 2 – Woensdag 10 maart 2021 van 9 tot 10:15 uur ’s morgens
  • Sessie 3 – Woensdag 17 maart 2021 van 9 tot 10:15 uur ’s morgens
  • Sessie 4 – Woensdag 24 maart 2021 van 9 tot 10:15 uur ’s morgens

Inschrijven kan binnenkort. Kun je niet wachten, stuur dan even een mailtje.


Voor en door wie

De workshopreeks is bedoeld voor iedereen die in de jeugdzorg werkt en dat mag je breed zien. Werk je met jongeren en kun je daarin wel een boost in de verbinding en communicatie gebruiken? Dan zou het visualiseren van plannen, gesprekken of afspraken wel eens heel leuk en helpend kunnen zijn. Aarzel je of dit iets voor jou is? Neem contact met ons op, dan kunnen we je adviseren.

Trainers van deze workshopreeks: Marjan Besemer van het Expertisecentrum William Schrikker en Inge de Fluiter.


Maar… ik kan niet tekenen

“Ik heb echt geen tekentalent, is dit dan toch iets voor mij?”

Ja, dat is geen enkel probleem. We leren je stap-voor-stap op een eenvoudige manier tekenen. Van de honderden cursisten die we getraind hebben, is er nog nooit een geweest die het niet kon na onze uitleg. Bovendien gaat het niet om het mooi kunnen tekenen, het gaat om het gebruiken van tekenen als middel om inzicht te krijgen, te communiceren en op ideeën te komen.


Opzet workshopreeks

De workshopreeks bestaat uit 4 online sessies van elk 1 uur. De sessies starten met een check-in, daarna gaan we actief met elkaar aan de slag. Het laatste gedeelte van elke sessie is er tijd om vragen te stellen. Je krijgt voorbeelden te zien, theorie te horen, tekenopdrachten te maken. We vinden het ook erg belangrijk om tussentijds te reflecteren op wat we doen en de toepassing in jouw werk te onderzoeken.


Jouw inzet

We verwachten dat je in principe alle workshops online aanwezig kunt zijn. Daarnaast ontvang je huiswerkopdrachten en ga je tussen de derde en vierde sessie aan de slag met het uitwerken van een eigen visuele gespreksonderlegger om te gebruiken met jeugd, ouders /verzorgers of samenwerkingspartners. Je kunt daar raad en daad bij vragen van andere deelnemers en van de workshopbegeleiders.


Sessies

Sessie 1 – kijken, zien en tekenwiskunde

Sessie 1: visueel denken en tekenwiskunde

We trappen de workshopreeks af met kijken, zien en hoe dit jouw impact en plezier in het werk kan vergroten. We leren je hoe je alles kunt tekenen met tekenwiskunde. Zo kan iedereen die het wil, leren tekenen. Dit levert je het vertrouwen op dat jij alles kunt tekenen wat je nodig hebt in je werk. En nu: oefenen.


Sessie 2 – visueel vocabulaire

Sessie 2 – vertalen naar beeld

Als je ooit een nieuwe taal hebt geleerd, weet je dat het groter maken van je vocabulaire noodzakelijk is om je goed en genuanceerd te kunnen uitdrukken. Deze sessie gaan we begrippen die aan de orde komen in jouw werk samen vertalen naar beeld en we trainen je vertaal-intuïtie.


Sessie 3 – visuele gespreksonderleggers

Sessie 3 – je eigen visuele gespreksonderlegger maken

Als je kunt tekenen, heb je goud in handen (en iedereen kan het, dus…). We laten je in deze sessie de krachtigste tool zien die wij kennen: visuele gespreksonderleggers (templates). We denken samen na over doel, doelgroep, compositie, hiërarchie en kleurgebruik. Daarna ben je klaar om aan de slag te gaan met jouw eigen onderlegger.


Sessie 4 – tekenen tijdens een gesprek

Sessie 4 – tekenen tijdens een gesprek

In deze laatste sessie presenteer je jouw gespreksonderlegger, zodat je zinvolle feedback kunt verzamelen & inspiratie krijgt van de andere deelnemers. Daarna kun je de onderlegger testen in een gesprek en bespreken we hoe je nu nog meer IMPACT en plezier kunt gaan hebben.


Waarom visueel denken en tekenen?

wij hebben een oerkracht

Wij hebben allemaal de oerkracht om naar dingen te kijken en daar iets in te zien.  We zien krokodillen in wolken, gezichten in ons koffiedik en angstaanjagende monsters in bomen. Dat is de kracht van onze verbeelding.

inzicht krijgen en problemen kraken

Als we die oerkracht goed gebruiken, zien we verbanden, maken we ingewikkelde dingen begrijpelijk voor onszelf en anderen. Visualiseren helpt ons de oorzaak van problemen vinden en actief verbeelden, reikt ons creatieve oplossingen voor problemen aan. 

prikkelen en raken

Foto’s en tekeningen vinden snel hun weg naar ons hart. Simpele poppetjes kunnen je raken door de emotie of kwetsbaarheid die ze uitstralen. Een aantrekkelijk visueel gemaakt instructieblad prikkelt je om ermee aan de slag te gaan.

iets zelf maken

Ieder mens heeft creativiteit in zich en van nature zijn wij handige wezens. We hebben jammergenoeg niet altijd de moed om iets met onze creatieve ideeën te doen. Zelf dingen maken, wakkert je creatieve moed aan. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan ben je niet meer stoppen. 

ontspan!

Tussen alle drukke bezigheden op school en thuis door, is het heerlijk om eens op een andere manier aan de slag te gaan. Niet met lappen tekst of eindeloze gesprekken, maar met schetsboeken, potlood en fijne markers. Zo kan professionaliseren heel ontspannend zijn.


Wil je meer weten?

We kunnen het ons heel goed voorstellen dat je nog vragen hebt over deze workshopreeks. Aarzel niet, stel ze ons. Je kunt contact opnemen via de website of… waag een gokje en bel.