Journal d’un jour comptabilité

Ofwel: verslag van een dag boekhouden. Of deze zin in het Frans klopt, weet ik niet. Wat ik wel weet, is… waarom debet en activa links staan op de balans. Wat ik moet doen als ik in Parijs ben en 500 euro van mijn zakelijke rekening pin voor persoonlijk gebruik. Dat zakelijk lunchen wel leuk is, maar dat ik de BTW niet mag aftrekken en de kosten slechts deels als zakelijke kosten mag opvoeren. En dat is slechts een klein deel van de duidelijke lessen van Femke Hogema (alias miss Healthy Finance).

Van de twintig schetsen met stukjes nuttige boekhoudkunde delen we er een paar met je. Ben je benieuwd naar de rest: schrijf je dan in voor een van de volgende trainingen van Femke. Ik weet bijna zeker dat ze daar in zullen terugkomen!

Voor wie de link met het Frans in de titel niet begrijpt: journaalpost komt van ‘t Franse journal en ergens halverwege de training waanden we ons in Frankrijk vanwege een opdrachtje en de 33 graden buiten.
image1
Sketchnotes van drie van de zes voorbereidende lessen voor de training image2
Ondernemers houden van de winst (en verlies) rekening, omdat deze het verhaal van de organisatie vertelt. Accountants houden van de balans, omdat die vertelt hoe gezond een organisatie is. image3
Kruisposten zijn parkeerplaatsen en je kunt best lang discussieren of je die nou wel of niet gebruikt in je boekhouding. image4Een zakelijke lunch: heel erg leuk, maar best veel administratieve weetjes om te onthouden… image5