5 tips om weer creatieve moed te krijgen

Heb je ook wel eens moeite met het starten van een (creatief) proces? Dat je even niet weet waar of hoe je moet beginnen? Doe dan iets waardoor je de creatieve moed bij jezelf aanwakkert. De volgende vijf tips helpen mij op zo’n moment:

Tip 1. De koffievlek

Heb je een lege pagina voor je en durf je echt niet te beginnen? Verpest je pagina bewust met een koffie- of theevlek. En probeer er dan daarna iets van te maken. Een poppetje, dier, landkaart of… wat je er dan ook in ziet. Nu kun je de pagina niet meer verpesten en ligt de lat om te beginnen veel lager. Laag genoeg? Zet dan een cirkel in het midden. Wat betekent deze cirkel? En wat is een logische volgende stap?

Tip 2. Oefen in de lucht

Oefen een paar keer een ferme lijn in de lucht. Ferm = met vaart, maar niet te snel! Hoe die gaat?

Voor rechtshandigen:

  • stel je voor dat er een groot vel papier voor je aan een muur hangt. Je wil daarop een ferme lijn tekenen van geheel links naar geheel rechts.
  • Buig door je linkerknie, terwijl je je rechterhand naar de imaginaire linker punt van de lijn brengt.
  • Kijk naar het punt waar je wil dat de lijn aan de rechterkant eindigt.
  • Breng in een vloeiende beweging, door je gehele lijf met je arm mee te bewegen naar rechts, een ferme lijn op het imaginaire papier.

Voor linkshandigen… werk precies de andere kant op!

Als het goed is, voel je dit in je hele lijf. En als je het goed doet, gaat de energie stromen. Zet hierna een paar ferme lijnen op een wat kleiner papier, probeer het ook eens met verschillende kleuren. Stroomt er nu genoeg creatieve energie?

Tip 3. Scheuren

Scheur een krant (of iets anders dat lekker scheurt en wat je kunt missen) kapot en maak iets van de stukjes. Wijs lukraak een deel van een krantenstukje aan. Welk woord staat er het dichtstbij je vinger in de buurt? Wat zegt dat woord je, kun je er iets mee om aan de slag te gaan?

Tip 4. Verkleedpartijtje

Zorg dat je er anders dan anders uitziet. Trek een veel te groot overhemd aan met vlekken erop, of die ene tuinbroek die wel in je kast hangt maar waar het eigenlijk nooit de gelegenheid voor is. Gebruik geen of juist extreem veel make-up. Steek een potlood of verfkwast in je haar, achter je oren, of in je broekzak.

Tip 5. Even stil

Ga zitten op iets zonder rugleuning, met je voeten op de grond. Recht je rug, maar wel een beetje ontspannen. Doe je ogen dicht, leg je handen op je knieën en haal tien keer diep adem (buikademhaling). Denk “aan niks” bij het inademen en “alles wat ik nu ga doen, is goed” bij elke uitademing.

#letsgetvisual #creatievemoed #visueeldenken #creatiefdenken #visualiseren