Roadmap template voor je online whiteboard

Tjonge. Er wordt wat online ‘af-vergaderd’ de afgelopen tijd. Nou ja, waarschijnlijk altijd al, maar ook vergaderingen over bijzondere onderwerpen zoals de visie, waarden of roadmap lopen bij veel teams nu via Teams, Zoom of Skype.

Er wordt trouwens nog meer over online vergaderen geschreven dan dat er online vergaderd wordt, denk ik wel eens als ik LinkedIn opensla… Zucht. Je begrijpt al dat ik een enorme neiging voel om mezelf nu de mond te snoeren en lekker op papier met viltstift en potlood een tekening te gaan maken.

Vooruit. Dat ga ik ook gewoon doen. Downloaden jullie ondertussen het visuele roadmap template en bijbehorende iconen?

Roadmap template

Voor iedereen die tijdens een online overleg over visie of roadmap een leuk template wil gebruiken in z’n online Whiteboard zoals dat van Microsoft, Google Jamboard, Miro of Mural. Of faciliteer je online sessie vanuit PowerPoint, daar kun je ook in samenwerken. Leef je uit met deze en stuur me wat foto’s als je hem gebruikt hebt.

Weten hoe je ‘m gebruikt?

Volgens mij hoef ik dat niet meer uit te leggen, maar vooruit, hieronder een stappenplannetje voor online gebruik. Voor een fysieke sessie: download de PDF en print deze. Zoek het daarna lekker zelf uit šŸ™‚ of als je er nou echt niet uitkomt: weet mij dan te vinden via mail, whatsapp of een belletje. Zie contact.

Stappenplan

  1. Maak een keuze welk online Whiteboard je tijdens je sessie gaat gebruiken.
  2. Maak een bord voor de sessie aan en upload daarin het template. Gebruik hiervoor het template met of zonder legenda uit de PowerPoint die je hierboven kunt downloaden.
  3. Upload ook de losse iconen uit het template in het bord, en kopieer er voor elke persoon die deelneemt een setje van.
  4. Houd het doel van de sessie in je achterhoofd: in goed gesprek gezamenlijk de roadmap invullen, zodat je een gedragen resultaat krijgt.
  5. Tijdens de sessie: bepaal welke resultaten behaald moeten worden op welk moment in te tijd en vul dit in tekst in bij de vlaggetjes.
  6. Geef mensen opdracht om op post-its of met tekst te brainstormen over obstakels, kansen en om die met de betreffende iconen om het template te plaatsen.
  7. Brainstorm verder met post-its over randvoorwaarden, aanpak en acties om de resultaten te behalen.