Het proces van Visual thinking bestaat uit 4 hoofdstappen (met dank aan Dan Roam) en 2 belangrijke vervolgstappen. Het structureren en organiseren van onze gedachten is een belangrijk aspect van Visual thinking. Het externaliseren van dit proces is minstens zo belangrijk.
Het begint allemaal met een superkracht… wij zijn allemaal in staat om ergens naar te kijken en daar dan iets anders in te zien. Zoals de drie kleine vogeltjes in deze kronkellijn. Maar het gaat verder! Benieuwd? Here we go.
Om het proces van Visual Thinking goed uit te leggen, gebruik ik een voorbeeld. In dit geval is het voorbeeld een elke week uit de tijd lopende teamvergadering, die voor jouw gevoel veel energie kost en die weinig resultaat oplevert.
Stap 1: kijken
Om het probleem op te lossen van de ineffectieve teamvergadering, ga je eerst goed kijken naar de situatie. Je verzamelt beelden aan de hand van een aantal simpele vragen: wie – wat – hoeveel – waarom – waar – wanneer – hoe. Je kijkt goed naar alles wat je aan beeld hebt. Dit kunnen foto’s, grafieken, notulen, tekeningen, agenda’s, of gegevens zijn.
Stap 2: zien
Je ordent wat je ziet, je rangschikt het misschien wat anders. Op een gegeven moment ga je patronen zien. Bijvoorbeeld: alle meetings vinden altijd plaats op donderdag om 15 uur, we zitten altijd in dezelfde ruimte, er zijn altijd twee personen die in ellenlange discussies verzanden, we lopen het meeste uit de tijd als Barbara er niet is. Als je wat verder kijkt, zie je ook dat de notulen ontbreken de week voordat de meetings het langst duren.
Stap 3: voorstellen
Nu je deze patronen ziet, begrijp je beter wat de oorzaak kan zijn. En daarmee ga jij je voorstellen welke oplossingsrichtingen je kunt vinden. Door patronen om te draaien, uit elkaar te trekken, te spiegelen, … misschien kunnen we staan in plaats van zitten? Als we de notulen nou eens direct op het whiteboard schrijven? Barbara heeft kennelijk een belangrijke rol, misschien kunnen we haar die ‘vast’ geven en zorgen dat iemand anders hem overneemt als ze er niet is.
Stap 4: tonen
Je hebt een goed idee hoe jullie voortaan energieker en effectiever kunnen vergaderen. Je maakt er een tekening van – en je neemt daarin je denkproces mee. Je toont dit aan de anderen. Ze begrijpen goed wat je bedoelt, aan de hand van het beeld dat je hiervoor gemaakt hebt.
Stap 5: samen zien
Met de anderen samen, pas je het beeld nog aan. Samen zien jullie goed wat er aan de hand is en welke oplossingsrichtingen er zijn. Jullie bereiken een staat van ‘brain alignment’. Dit wil niet zeggen dat je het perse met elkaar eens bent, het wil wel zeggen dat jullie heel goed begrijpen wat er aan de hand is en waar iedereen staat.
Stap 6: samen voorstellen
Terwijl jullie bezig zijn met de oplossingen, zien jullie in het beeld allerlei nieuwe mogelijkheden. Voortbouwend op elkaars ideeen, stellen jullie je samen de meest energiegevende meetings voor. “Ja! Staande meetings, op steeds een andere plek!” “En met tekeningen in plaats van notulen… en Barbara als regisseuze.” “En dan gebruiken we Visual thinking om elke week de op dat moment grootste uitdaging aan te pakken, en…”
… voel je de verandering in energie?
Toepassingen
Wie dit proces toepast in zijn dagelijkse werkende leven, ervaart dat je hier in heel veel situaties profijt van kunt hebben. Visueel denken ondersteunt in het oplossen van problemen, het helpt complexe informatie doorzien en begrijpen, het maakt het je mogelijk om een boodschap helder over te brengen en beelden zorgen er ook nog voor dat mensen dingen beter onthouden. Door te tekenen leg je de link tussen je hoofd, handen en hart. En… een beeld kan je blijven stimuleren om de stappen te zetten die nodig zijn om je doel te behalen.