Rust, ruimte en helderheid door te tekenen

Als professional – en eigenlijk gewoon als mens – in een drukke wereld is het belangrijk om regelmatig even stil te kunnen staan. Zeker in deze tijd snakken we ernaar om dat volle hoofd van ons eens goed leeg te maken. Om rust en ruimte te creëren en zonder oordeel te kunnen kijken naar wat er is. Want dat brengt ons de helderheid die we nodig hebben om volgende stappen te kunnen zetten.


In professionele termen hebben we het dan over reflecteren. Bij reflecteren onderzoek je je manier van handelen, maar ook hoe je reageert op een bepaalde situatie en hoe dat voelt. Ontzettend nuttig! Maar… hoe doe je dat eigenlijk? Ga je zitten nadenken? Het er met iemand over hebben? Of de dingen uitschrijven in een notitieboek?


Het kan allemaal leuker én effectiever door te reflecteren met eenvoudige zelfgemaakte tekeningen. En dat willen wij (Studio Pen en Schetswinkel) je graag leren. We garanderen dat je na deze online workshop heel veel zin krijgt in lome uurtjes met fijne tekenspullen aan een (kantoor-, tuin- of café-) tafel.

Wil jij ervaren en leren hoe je met zelfgemaakte tekeningen kunt reflecteren? In twee online sessies van 2 uur via Zoom laten Aafke Frederik van Studio Pen en Inge de Fluiter van Schetswinkel je kennismaken met Visueel reflecteren: rust, ruimte en helderheid door zelf te tekenen. Je hoeft hier niet voor te kunnen tekenen!


Tarief, data & tijdstippen

De volgende reeks Reflecteren met zelfgemaakte tekeningen is in de maak! We hopen je dan te zien. Wil je op de hoogte gehouden worden, stuur ons dan een mailtje.


Visueel reflecteren voor je organisatie of team?

Deze periode vraagt veel van je medewerkers. Wil je ze iets extra’s geven wat ze heel goed kunnen gebruiken om zich beter staande te kunnen houden? Neem dan contact op voor een ‘op maat’ workshop Visueel reflecteren voor jouw organisatie of team, dan maken we een visueel programma dat aansluit bij jullie wensen en behoeften. Wil je het eerst even met collega’s bespreken?

Ervaringen van deelnemers

Een workshop om tot jezelf te komen en (nieuwe) teken moed te krijgen. Ik ben enthousiast en kan de workshop, of je wel of geen tekentalent hebt, aanbevelen!

Vanessa Wijnberger – coach

Ik vond de workshop Visueel Reflecteren heel leuk, en het heeft ook echt de ban gebroken voor mij. En dan te denken dat ik altijd dacht dat ik niet kon tekenen. 😁 Nu teken ik veel vaker, om te reflecteren maar ook gewoon voor de lol. Ik kan niet wachten om het na de zomer voor mijn werk als trainer en coach te gaan gebruiken.

Saskia Slotboom – trainer / coach

Een echte “feel good” workshop met leuke tekentips

Roos van Leengoed

Inspirerende workshop gegeven door twee fijne vrouwen met een passie voor tekenen die door te tekenen rust brengen in je hoofd!

Anneke

Wat we gaan doen

 • We laten je ervaren hoe je door te tekenen uit je hoofd komt en meer rust krijgt.
 • We leren je hoe je leuke en betekenisvolle symbolen en mensen kunt tekenen. Maak je geen zorgen; tekentalent is niet nodig. Echt niet!
 • We laten je met tekeningen reflecteren op de afgelopen tijd en vooruitkijken naar de zomer.

Hoe ziet dat eruit

 • 30% rustgevende en energieke opdrachten
 • 30% reflectieve opdrachten
 • 30% tekenvaardigheid
 • 10% vraag en antwoord

Tijdens de workshop ga je onder onze begeleiding aan de slag. Het is echt een workshop, want wij geloven dat je dit vooral kunt leren door te ervaren. Handen uit de mouwen, dus. En dat gaat je veel inzicht, energie en rust opleveren. Dit wil je jezelf (en een vriend of vriendin) echt cadeau doen!


Nodig

 • Device voor deelname aan de Zoom meeting
 • A4-papier
 • Zwarte stift / marker / wat dikkere fineliner
 • (licht) Grijze stift of een andere lichte of pastelkleur.
 • Gewoon potlood
 • Een paar gekleurde stiften / potloden

Over onze samenwerking

Wij leerden elkaar kennen tijdens een workshop bij Schetswinkel. De rustige, fijne tekenstijl én dito karakter van Aafke vielen mij (Inge) direct op. Toen ik hoorde dat ze workshops ‘teken je zen’ geeft, was ik verkocht: met haar wil ik iets samen doen. En tot mijn vreugde gaat dat nu gebeuren: Aafke voor het zen-stuk, ik voor het tekenwiskunde-stuk. Allebei voor het reflecteren door te tekenen.


Waarom en hoe ik ‘t doe

Wil je meer tekstuele toelichting over visueel reflecteren? Lees hier waarom en hoe ik visueel reflecteer.