Visueel meesterschap

De training Visueel meesterschap voor leraren, intern begeleiders en schooldirecteuren laat je een duik nemen in de wereld van visual thinking en tekenen. In deze training leer je hoe jij met visueel denken en tekenen meer IMPACT en plezier hebt in je werk in het onderwijs.

Visueel denken en tekenen zijn twee krachtige instrumenten. Als je visualiseert, stel je scherp en breng je dingen tot hun kern. Daardoor kun je effectiever communiceren. Door zelf te tekenen kun je jouw werk met meer plezier en eigenheid doen. Op deze pagina vind je meer informatie over en kun jij je inschrijven voor de training waarin je dit allemaal kunt leren.


Training op locatie in Leiden

Train jouw visueel meesterschap in een dag in het Schetswinkel atelier in Leiden. Het tarief voor de training bedraagt EUR 397,- per deelnemer, inclusief materiaalset, lunch en 1 op 1 begeleiding. Tarief is inclusief B.T.W.

  • 1 training van 1 dag
  • tekenmaterialen
  • hand-outs
  • achteraf 1 * 1-op-1 begeleiding
  • 3 maanden gratis toegang tot www.jimzoo.com

Op dit moment staat er nog geen nieuwe datum gepland. Schrijf je hier in voor de wachtlijst en je hoort het als eerste als er een workshop gepland is.


Voor en door wie

De training is bedoeld voor leraren, intern begeleiders, schooldirecteuren en iedereen die een rol heeft in het onderwijs die denkt dat het visualiseren van plannen, lessen en problemen wel eens heel leuk en helpend zou kunnen zijn. Aarzel je of dit iets voor jou is? Neem contact met ons op, dan kunnen we je adviseren.

Trainers van deze training: Maaike Schouten en Inge de Fluiter.

Maar... ik kan niet tekenen

“Ik heb echt geen tekentalent, is dit dan toch iets voor mij?”

Ja, dat is geen enkel probleem. We leren je stap-voor-stap op een eenvoudige manier tekenen. Van de honderden cursisten die we getraind hebben, is er nog nooit een geweest die het niet kon na onze uitleg. Bovendien gaat het niet om het mooi kunnen tekenen, het gaat om het gebruiken van tekenen als middel om inzicht te krijgen, te communiceren en op ideeën te komen.


Opzet training

De training bestaat uit 4 onderdelen.

We starten met een welkom, intro en check-in, daarna gaan we actief met elkaar aan de slag. Je krijgt voorbeelden te zien, theorie te horen, tekenopdrachten te maken. We vinden het ook belangrijk om tussentijds te reflecteren op wat we doen en de toepassing in jouw werk te onderzoeken.

Weet je iemand voor wie dit interessant is? Als je samen komt, is het daarna nog veel makkelijker om het tekenen vol te houden. Dus stuur mensen dan even de URL van deze pagina.


Onderdelen

Deel 1 - visueel denken en tekenwiskunde

Sessie 1: visueel denken en tekenwiskunde

We trappen de training af met de basis van het visuele denken. Dat leggen we uit én we laten het je ervaren. De beste manier om het visuele brein te stimuleren, is door zelf te tekenen. We leren je stap voor stap hoe je alles kunt tekenen met tekenwiskunde; een eenvoudige manier om alles te kunnen tekenen. Zo kan iedereen die het wil, leren tekenen. Dit levert je het vertrouwen op dat jij alles kunt tekenen wat je nodig hebt in je werk. En nu: oefenen!

Deel 2 - vertalen naar beeld - vocabulaire

Sessie 2 - vertalen naar beeld

Als je ooit een nieuwe taal hebt geleerd, weet je dat het groter maken van je vocabulaire noodzakelijk is om je goed en genuanceerd te kunnen uitdrukken. Deze sessie besteden we aandacht aan manieren waarop je jouw vocabulaire kunt vergroten, we gaan onderwijsbegrippen samen vertalen naar beeld en trainen je vertaal-intuïtie. Daarna is het tijd om na te gaan denken hoe jij dit wil toepassen in jouw werk en welk visuele product daar bij past.

Deel 3 - je eigen visuele product maken

Sessie 3 - je eigen visuele product maken

Als je kunt tekenen, heb je goud in handen (en iedereen kan het, dus...). We gaan de basis leggen voor het visuele product dat jij wil maken: een kaartenset voor in de klas, een visuele onderlegger voor oudergesprekken, een reflectietemplate voor je team, een praatplaat over passend onderwijs of... wat je maar wil. We denken samen na over doel, doelgroep, compositie, hiërarchie en kleurgebruik. Daarna ben je klaar om aan de slag te gaan met IMPACT maken.

Deel 4 - visueel reflecteren

Sessie 4 - presenteren en visueel reflecteren

In dit laatste deel laten we je ervaren hoe tekenen en visuele templates je helpen bij het evalueren en reflecteren en we geven je een aantal tips mee hoe je kunt blijven tekenen.

Waarom visueel denken en tekenen?

wij hebben een oerkracht

Wij hebben allemaal de oerkracht om naar dingen te kijken en daar iets in te zien.  We zien krokodillen in wolken, gezichten in ons koffiedik en angstaanjagende monsters in bomen. Dat is de kracht van onze verbeelding.

inzicht krijgen en problemen kraken

Als we die oerkracht goed gebruiken, zien we verbanden, maken we ingewikkelde dingen begrijpelijk voor onszelf en anderen. Visualiseren helpt ons de oorzaak van problemen vinden en actief verbeelden, reikt ons creatieve oplossingen voor problemen aan.

prikkelen en raken

Foto’s en tekeningen vinden snel hun weg naar ons hart. Simpele poppetjes kunnen je raken door de emotie of kwetsbaarheid die ze uitstralen. Een aantrekkelijk visueel gemaakt instructieblad prikkelt je om ermee aan de slag te gaan.

iets zelf maken

Ieder mens heeft creativiteit in zich en van nature zijn wij handige wezens. We hebben jammergenoeg niet altijd de moed om iets met onze creatieve ideeën te doen. Zelf dingen maken, wakkert je creatieve moed aan. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan ben je niet meer stoppen.

ontspan!

Tussen alle drukke bezigheden op school en thuis door, is het heerlijk om eens op een andere manier aan de slag te gaan. Niet met lappen tekst of eindeloze gesprekken, maar met schetsboeken, potlood en fijne markers. Zo kan professionaliseren heel ontspannend zijn.

Wil je meer weten?

We kunnen het ons heel goed voorstellen dat je nog vragen hebt over deze training. Aarzel niet, stel ze ons. Je kunt contact opnemen via de website of... waag een gokje en bel.