Ben je onderdeel van een team en wil je op een constructieve, positieve en leuke manier aan jullie ontwikkeling werken? Dan zou het zomaar kunnen dat een visuele manier van teamontwikkeling bij jullie past.
Wat is dat?
Mijn definitie van visuele teamontwikkeling is het toepassen van visueel denken en tekenen om stappen te maken met een team. Tekenen en visueel denken zijn hierin middelen om het doel (stappen maken) te realiseren.
Visuele teamontwikkeling is een manier van ontwikkelen waarbij je onder begeleiding actief met elkaar aan de slag gaat om samen overzicht van en inzicht te creëren in jullie situatie. Je kunt daarbij denken aan behoeften, dromen, doelen, drijfveren, krachten, patronen in gedrag en denken en wat helpen en wat belemmerend is voor jullie ontwikkeling.
Van het zien van patronen, kunnen jullie de stap zetten naar het je voorstellen welke volgende stappen er gezet kunnen worden en wat daar voor nodig is. Zulke stappen kun je samen op papier al zetten, door de stap zelf of het resultaat van de stap in beeld te brengen.
Het visuele resultaat van elke sessie (waarin ieder zijn aandeel herkent) vormt de geheugensteun en stimulans om verder te gaan. Teamontwikkelsessies kunnen ergens op een fysieke locatie plaatsvinden of online.
De stappen
Ok! Klinkt goed he? Zo’n actieve en constructieve manier van ontwikkelen? Laten we daar dan mee aan de slag gaan:
- Je team en jij willen op een visuele manier aan de slag met jullie ontwikkeling (er is commitment en er is een vraag).
- Jullie nemen contact op om te bespreken welke behoefte jullie hebben en of daar een, twee of meerdere visuele sessies voor nodig zijn. Voor grotere teams of complexe vraagstukken raden we aan om met meerdere coaches te werken (behoefte en aanbod).
- We maken afspraken over tarief, data en andere voorwaarden (afspraak).
- Schetswinkel faciliteert het aantal afgesproken sessies, waarbij er getekend, gesproken, geluisterd, bewogen en gekeken wordt (sessies).
- We evalueren het afgelopen traject of de sessie gezamenlijk én ieder krijgt voor zich de gelegenheid om te evalueren (evaluatie en afsluiting).
Tekenen
Met tekenen bedoel ik het tweedimensionaal verbeelden van zaken. Dat kan figuratief met symbolen, abstracter met doodles, kronkellijnen en krabbels, maar er kunnen ook stroomschema’s, mindmaps en mandala’s ontstaan. Als jullie willen, kan een korte of wat uitgebreidere workshop communicatief tekenen ingelast worden om te leren tekenen en een gezamenlijk visueel vocabulaire te creëren.
Visueel denken
Het proces van visueel denken volgens Dan Roam bestaat uit de 4 stappen: Kijken – Zien – Voorstellen – Tonen. Zelf voeg ik daar graag twee stappen aan toe: Samen zien & samen voorstellen. Meer uitleg vind je hier.
Wie dit proces toepast in zijn dagelijkse werkende leven, ervaart dat je hier in heel veel situaties profijt van kunt hebben. Visueel denken ondersteunt in het oplossen van problemen, het helpt complexe informatie doorzien en begrijpen, het maakt het je mogelijk om een boodschap helder over te brengen en beelden zorgen er ook nog voor dat mensen dingen beter onthouden. Door te tekenen leg je de link tussen je hoofd, handen en hart. En… een beeld kan je blijven stimuleren om de stappen te zetten die nodig zijn om je doel te behalen.
Boven tafel krijgen
Een belangrijke andere kracht van werken met tekenen en visueel denken is dat je ermee boven tafel krijgt wat normaal gezien ongezegd blijft. Waarom dingen onder tafel blijven is wisselend: soms omdat we ze niet durven te zeggen, soms omdat we de woorden niet kunnen vinden, soms omdat we ons er niet eens bewust van zijn. Natuurlijk hoeft niet alles boven tafel te komen. Maar liefst wel die dingen die nodig zijn om elkaar goed te begrijpen, elkaar en elkaars standpunten te zien, elkaar te respecteren en met elkaar verder te komen.
Schetswinkel teamvisie
Wil je weten wat de Schetswinkel visie op een goed team is? Lees er hier meer over .