VisueleAquademie

Hoi allemaal! Jullie waren aanwezig bij het webinar Samen tekenen – visueel notuleren van de Brabant Aquademie. Op deze pagina vind je:

 • VIDEO bekendmaking winnaar kaartenloterij
 • SLIDESHOWS met de tekeningen die ik tijdens het webinar maakte
 • VRAAG&ANTWOORD overzicht
 • VIJF TIPS voor het visueel maken van je online meeting + 4 templates voor vergaderingen
 • NATEKEN-PDF met eenvoudig getekende dieren

VIDEO winnaar kaartenloterij

Wat een gave inzendingen. De ontvangers van deze kaarten zullen heel blij zijn! En ik hoop dat jullie hiermee een trend hebben gezet en dat er meer zelfgetekende kaartjes verzonden gaan worden (fysiek of digitaal).

In deze video maak ik met hulp van mijn lieftallige assistente Jackie bekend wie de winnaar is. Als je wel gelooft dat wij het eerlijk doen, scroll dan door naar 1:00 minuten en blijf nog even hangen na de bekendmaking.

Tekeningen van het webinar

Of bekijk ze via onderstaande slideshows

Vraag en antwoord overzicht

 • VRAAG Bij het digitaal tekenen raak ik alle gevoel voor grootte kwijt.
  ANTWOORD Gebruik een app waar waar je canvas automatisch is afgebakend, zoals Paper van Wetransfer. Of een app waarin je de canvasgrootte kunt instellen (Adobe Draw of Fresco). Stel de grootte indien mogelijk in op normaal papierformaat.
 • VRAAG Wat is het maximaal aantal te gebruiken kleuren?
  ANTWOORD Twee! omdat je het niet te druk wil maken voor de kijkers en zodat je wel twee kleuren met verschillende functie kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een kleur voor titels en een accentkleur. Als je iets tekent waar logischerwijs meer kleur nodig is: doen! Bijvoorbeeld DISC categorieƫn of donkerblauw voor water, lichtblauw voor grondwater, bruin voor grond en groen voor bebossing.
 • VRAAG Welk boek raad je aan voor het vergroten van visueel vocabulaire?
  ANTWOORD Bikablo 1 of het Betekenboek van de Betekenaar.
 • VRAAG Hoeveel tekeningen maak je per minuut of 10 minuten
  ANTWOORD Ligt er natuurlijk aan hoe snel je bent, ik teken kleine tekeningetjes 1 per minuut maar daar zit dan wel nog denktijd voor. Grote tekeningen zoals bij bijeenkomsten gemaakt worden zijn heel gaaf (en daar moet je redelijk snel voor kunnen werken), maar de vraag is of je ze ook zo wil maken bij een gewone meeting. Ik zou eerder op losse vellen bij elk onderwerp een visueel anker tekenen en dan aan het eind daarvan een presentatie maken.
 • VRAAG Lettering tips
  ANTWOORD Check eens bij Heather Martinez, ik heb zelf vooral veel gehad aan de workshop van https://www.handletters.nl/ en de boeken van Karin Luttenberg (Paperfuel).
 • VRAAG Zijn er vervolgmogelijkheden?
  ANTWOORD YES check de Brabant Aquademie (of zie workshops op deze site)

5 visuele tips voor online meetings

 • Teken een gave achtergrond voor jezelf op een groot papier en hang deze op een prikbord achter je.
 • Gebruik A6 kaartjes met tekeningen (smileys o.i.d.) om tijdens vergaderingen met elkaar te communiceren. Bijvoorbeeld: MUTEN! of MOET PLASSEN! of GOED PUNT šŸ™‚ of…
 • Bespreek aan het einde van elk onderwerp samen welk visueel anker jullie in de notulen willen hebben om het besluit of besproken zaken te onthouden. Gebruik losse kaartjes of papiertjes om deze visuele ankers op te tekenen. Prik die op een groot of klein prikbord zodat je aan het einde van de meeting een samenvatting kunt geven op basis van die symbolen. Scan ze in, zet ze in een PPTX met eventueel een paar bullets per tekening en klaar is het verslag.
 • Teken de agenda en stuur die mee met het meeting request.
 • Gebruik visuele templates om input voor een bepaald onderwerp uit te vragen en met elkaar te bespreken. Je kunt een template tekenen, inscannen met een scan app (Office Lens, Camscanner) en deze als PDF of JPG naar deelnemers sturen. Je kunt zo’n template ook op een online whiteboard zetten en er vervolgens met elkaar in tekenen, schrijven of Post-its op plakken. Zie de voorbeeldtemplates hieronder.

Downloads om na te tekenen

Meer weten?

Iedereen die ooit een workshop heeft gevolgd bij mij, mag me altijd alle vragen over visueel denken en tekenen stellen. Korte antwoorden heb ik meestal en die geef ik graag! Mail of app mij dus gerust, jullie hebben mijn gegevens.