
Workshop Visueel Mesterschap
De workshop Visueel meesterschap voor leraren, intern begeleiders en schooldirecteuren laat je een duik nemen in de wereld van visual thinking en tekenen. Je kunt kiezen voor een workshop op locatie in Leiden of voor de online workshopreeks via ZOOM.
In deze workshop leer je hoe jij met visueel denken en tekenen meer IMPACT en plezier hebt in je werk in het onderwijs. Visueel denken en tekenen zijn twee krachtige instrumenten die jou meer IMPACT in je werk kunnen geven.
Visueel denken en tekenen zijn twee krachtige instrumenten die jou meer IMPACT in je werk kunnen geven. Als je visualiseert, stel je scherp en breng je dingen tot hun kern. Daardoor kun je effectiever communiceren. Door zelf te tekenen kun je jouw werk met meer plezier en eigenheid doen.
Wat krijg je?
- 4 workshops van 1,5 uur + 4 Q&A’s van 30 minuten
- tekenmaterialen
- digitale hand-outs
- tussentijdse 1-op-1 begeleiding
- toegang tot online omgeving met visuele bronnen en tips
Investering
€ 397 per deelnemer, excl. BTW.
Doe je mee met meerdere personen? De tweede persoon betaalt de helft, de derde persoon is gratis.
Voor en door wie
De workshopreeks is bedoeld voor leraren, intern begeleiders, schooldirecteuren en iedereen die een rol heeft in het onderwijs die denkt dat het visualiseren van plannen, lessen en problemen wel eens heel leuk en helpend zou kunnen zijn. Aarzel je of dit iets voor jou is? Neem contact met ons op, dan kunnen we je adviseren.
Trainers van deze workshopreeks: Maaike Schouten en Inge de Fluiter.
Programma
Online workshopreeks september/oktober
- Sessie 1 – vrijdag 25 september – 10:00 tot 12:00
- Sessie 2 – vrijdag 2 oktober – 10:00 tot 12:00
- Sessie 3 – vrijdag 9 oktober – 10:00 tot 12:00
- Sessie 4 – vrijdag 16 oktober – 10:00 tot 12:00
Lees verder voor meer informatie over de inhoud van de sessies

Waarom visueel denken en tekenen?
wij hebben een oerkracht
Wij hebben allemaal de oerkracht om naar dingen te kijken en daar iets in te zien. We zien krokodillen in wolken, gezichten in ons koffiedik en angstaanjagende monsters in bomen. Dat is de kracht van onze verbeelding.
inzicht krijgen en problemen kraken
Als we die oerkracht goed gebruiken, zien we verbanden, maken we ingewikkelde dingen begrijpelijk voor onszelf en anderen. Visualiseren helpt ons de oorzaak van problemen vinden en actief verbeelden, reikt ons creatieve oplossingen voor problemen aan.
prikkelen en raken
Foto’s en tekeningen vinden snel hun weg naar ons hart. Simpele poppetjes kunnen je raken door de emotie of kwetsbaarheid die ze uitstralen. Een aantrekkelijk visueel gemaakt instructieblad prikkelt je om ermee aan de slag te gaan.
iets zelf maken
Ieder mens heeft creativiteit in zich en van nature zijn wij handige wezens. We hebben jammergenoeg niet altijd de moed om iets met onze creatieve ideeën te doen. Zelf dingen maken, wakkert je creatieve moed aan. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan ben je niet meer stoppen.
ontspan!
Tussen alle drukke bezigheden op school en thuis door, is het heerlijk om eens op een andere manier aan de slag te gaan. Niet met lappen tekst of eindeloze gesprekken, maar met schetsboeken, potlood en fijne markers. Zo kan professionaliseren heel ontspannend zijn.
Opzet workshopreeks
De online workshopreeks bestaat uit 4 online sessies van elk 1,5 uur. De onderwerpen van de workshop op locatie zijn hetzelfde, alleen dan op 1 dag.
De sessies starten met een check-in, daarna gaan we actief met elkaar aan de slag. Het laatste gedeelte van elke sessie is er tijd om vragen te stellen. Je krijgt voorbeelden te zien, theorie te horen, tekenopdrachten te maken. We vinden het ook erg belangrijk om tussentijds te reflecteren op wat we doen en de toepassing in jouw werk te onderzoeken.
Sessie 1 – visueel denken en tekenwiskunde
We trappen de workshopreeks af met de basis van het visuele denken. Dat leggen we uit én we laten het je ervaren. De beste manier om het visuele brein te stimuleren, is door zelf te tekenen. We leren je stap voor stap hoe je alles kunt tekenen met tekenwiskunde; een eenvoudige manier om alles te kunnen tekenen. Zo kan iedereen die het wil, leren tekenen. Dit levert je het vertrouwen op dat jij alles kunt tekenen wat je nodig hebt in je werk. En nu: oefenen!
Trainers van deze workshopreeks: Maaike Schouten en Inge de Fluiter.


Sessie 2 – vertalen naar beeld – vocabulaire
Als je ooit een nieuwe taal hebt geleerd, weet je dat het groter maken van je vocabulaire noodzakelijk is om je goed en genuanceerd te kunnen uitdrukken. Deze sessie besteden we aandacht aan manieren waarop je jouw vocabulaire kunt vergroten, we gaan onderwijsbegrippen samen vertalen naar beeld en trainen je vertaal-intuïtie. Daarna is het tijd om na te gaan denken hoe jij dit wil toepassen in jouw werk en welk visuele product daar bij past.
Sessie 3 – je eigen visuele product maken
Als je kunt tekenen, heb je goud in handen (en iedereen kan het, dus…). We gaan deze sessie de basis leggen voor het visuele product dat jij wil maken: een kaartenset voor in de klas, een visuele onderlegger voor oudergesprekken, een reflectietemplate voor je team, een praatplaat over passend onderwijs of… wat je maar wil. We denken samen na over doel, doelgroep, compositie, hiërarchie en kleurgebruik. Daarna ben je klaar om aan de slag te gaan met IMPACT maken.


Sessie 4 – presenteren en visueel reflecteren
In deze laatste sessie presenteer je jouw product, zodat je zinvolle feedback kunt verzamelen & inspiratie krijgt van de andere deelnemers. Als afsluiting laten we je ervaren hoe tekenen en visuele templates je helpen bij het evalueren en reflecteren en we geven je een aantal tips mee hoe je kunt blijven tekenen.
Maar… ik kan niet tekenen
“Ik heb echt geen tekentalent, is dit dan toch iets voor mij?”
Ja, dat is geen enkel probleem. We leren je stap-voor-stap op een eenvoudige manier tekenen. Van de honderden cursisten die we getraind hebben, is er nog nooit een geweest die het niet kon na onze uitleg. Bovendien gaat het niet om het mooi kunnen tekenen, het gaat om het gebruiken van tekenen als middel om inzicht te krijgen, te communiceren en op ideeën te komen.
Wil je meer weten?
We kunnen het ons heel goed voorstellen dat je nog vragen hebt over deze workshopreeks. Aarzel niet, stel ze ons. Je kunt contact opnemen via de website of… waag een gokje en bel.
Inschrijven kan natuurlijk ook.
Deze workshop op locatie volgen?
Dat kan op 4 november 2020 in Leiden
Train jouw visueel meesterschap in een dag in het Schetswinkel atelier in Leiden. Het tarief voor de workshop bedraagt EUR 397,- per deelnemer, inclusief B.T.W.
- 1 workshops van 1 dag
- tekenmaterialen
- hand-outs
- achteraf 1 * 1-op-1 begeleiding
- toegang tot online omgeving met visuele bronnen en tips
Woensdag 4 november 2020
- Start 9:30 – einde 16:30 uur
- Raamsteeg 2, Leiden
- Inclusief lunch, snacks, koffie, thee & water